KIJK OMHOOG KIJK VOORUIT.

Zo luidde de titel van de tentoonstelling over de wederopbouwjaren van Nijmegen die van 18 september tot 21 november in 2021 in de Molenpoortpassage was te zien. In de voormalige winkel van de schoenenwinkel Bristol.

De tentoonstelling werd op 18 september geopend door Burgemeester Hubert Bruls. De burgemeester kon gelijk een mededeling doen die prachtig paste bij de tentoonstelling. Er zouden vierentwintig wederopbouwpanden panden worden toegevoegd aan de lijst van beschermde gebouwen.

De kale ruimte van in totaal 1100 mmoest natuurlijk wel worden omgebouwd voor een tentoonstelling. Met 180 meubelplaten en 24 tl-bakken werden door vele vrijwilligers zeven kamers gemaakt, die elk een eigen thema van de wederopbouw lieten zien: de verwoesting, de wederopbouwplannen, een overzicht door twintig jaren wederopbouw, de wederopbouwkunst, de wederopbouwarchitectuur en de plannen voor de toekomst. De eerste kamer, waar de bezoekers binnenkwamen was gewijd aan Plein 1944 en voorwerpen met de typische jaren vijftig vormgeving, zoals lectuurbakken asbakhouders, klokken, een brommer en een motor, modepoppen, Tomado rekjes, huishoudelijke artikelen, vijftig radio’s en nog veel meer. Deze ontlokten veel enthousiaste herkenning bij de oudere bezoekers.

De tentoonstelling was zes dagen in de week vrij toegankelijk. Er kwamen in totaal 4562 bezoekers. Veel van buiten Nijmegen, maar natuurlijk ook veel oud Nijmegenaren, schoolklassen en clubs als de Rotary. Daarmee mag de tentoonstelling als zeer geslaagd beschouwd worden.

FILMIMPRESSIE VAN DE TENTOONSTELLING

Tentoonstelling Wederopbouw Nijmegen