GEBOUW CAROLUS BLIJFT BEHOUDEN

Het einde voor bioscoop Carolus, ooit het bioscoopicoon van de Nijmeegse binnenstad, is na 68 jaar definitief. De bioscoopketen Vue Cinemas levert dit weekend de sleutels in bij de eigenaar. Het megapand op Plein 1944 gaat komende jaren veranderen in een grote horecazaak.

Uit de Gelderlander van 30 juli 2022 – Mitchel Suijkerbuijk

Carolus – of Vue Nijmegen Plein, zoals de officiële naam de laatste jaren is – leek al een stille dood gestorven. Al anderhalf jaar waren er geen films te zien, maar Vue Cinemas wilde van een definitief eind niet spreken. Tot nu, want het huurcontract loopt zondag af. Het bioscoopconcern richt zich in Nijmegen vooral op de vorig jaar geopende megabios aan de Tweede Walstraat.

Op z’n vroegst binnen één tot anderhalf jaar komt er horeca in de oude Carolus, is de verwachting.

,,Er lopen met een paar partijen serieuze gesprekken over een horeca-invulling. Daar is het gebouw het meest geschikt voor”, zegt eigenaar Eus Schalkwijk van vastgoedmaatschappij Malant BV uit Middelaar. Eerder sprak de vastgoedbelegger ook met winkelbedrijven, maar die gesprekken liepen op niets uit. ,,Het pand ligt te veel verscholen, vinden ondernemers.”

Wat voor horeca erin komt, wordt komende maanden duidelijk. Een bekende landelijke keten wordt dit niet, volgens Schalkwijk. ,,Er loopt een gesprek met een partij om er een groot restaurant van te maken. Met een ander praten we over een meer festivalachtige invulling. Denk bijvoorbeeld aan livemuziek. Én er lopen gesprekken over alles wat tussen die twee concepten in zit.”

Al in 2019 praatte hij met potentiële huurders over mogelijke horeca in het pand. Een optie was toen nog alleen de begane grond te veranderen in horeca. Daarboven zouden dan studio’s kunnen komen. De kans is zeer klein dat dit nog gebeurt.

Schalkwijk: ,,We hebben het idee neergelegd bij de gemeente, maar het had niet de voorkeur. We willen dus horeca in het hele pand. Als we daar niet uitkomen met een huurder en er blijft ruimte over, dan is het natuurlijk zonde die niet te benutten. Dan bespreken we het idee voor studio’s opnieuw.”

Plek is er genoeg. Het gebouw is enorm: de foyer en twee filmzalen zijn goed voor bijna 1200 vierkante meter. Ook kan er een dakterras van 400 vierkante meter gemaakt worden.

Het gebouw, een fraai staaltje wederopbouwarchitectuur, gold lang als beeldbepalend in het centrum. Het stond bekend om de imposante voorgevel, de blauwe sterrenhemel op het plafond en grote posters die van buiten te zien waren.

Schalkwijk verzekert dat die kenmerkende uitstraling niet verloren gaat. ,,We willen de voorgevel in oude allure herstellen. Binnen houden we oog voor het feit dat het een bioscoop was.”

Komende tijd staat het pand leeg. ,,Wellicht komt er een tijdelijke huurder die met de huidige inrichting uit de voeten kan”, zegt Schalkwijk.